Al zijn hele leven werkt Ber (66) met deze ‘toys for boys’: ‘Pensioen? Helemaal niks voor mij’

Published by HansStok on

Zijn hart gaat er absoluut sneller van kloppen. Groot of klein, echt of nep, het maakt de 66-jarige Ber Hofman allemaal helemaal niks uit. Zolang het maar betonmixers zijn. Hij werkt er al zijn hele leven mee, en zelfs nu hij met pensioen kan wil hij van geen wijken weten. ,,Ik moet je eerlijk zeggen, het is een virus. Mijn vrouw zegt: je gaat je gang maar, je zoekt het maar uit.” 

Je ziet ze geregeld op de snelweg rijden, grote vrachtwagens met van die ronde betonmixers erop. Niks bijzonders, zullen veel mensen vinden. Maar voor Ber is dat toch echt een heel ander verhaal: hij lééft voor die dingen. Het is een soort verliefdheid, een intense passie. 

Maar écht goed beschrijven kan Ber zijn fascinatie voor betonmixers ook niet: ,,Je hebt het gewoon of niet. En dat jij je vinger er niet op kunt leggen misschien, tsja, het zijn toch toys for boys he”, verklaart Ber aan de vrouwelijke verslaggever terwijl hij naar zijn flinke miniatuur betonmixersverzameling – noem het gerust een museum want het zijn er meer dan honderd – wijst.

Dát zou ook verklaren waarom bijna alle voornamelijk mannelijke bezoekers met opgetrokken wenkbrauwen staan te kijken bij het zelf ingerichte museumpje van Ber bij zijn werkgever Mulder Europe in Dordrecht. ,,Ze zijn echt onder de indruk. Ze vinden deze verzameling heel imposant.”

De meer dan honderd betonmixers – sommige zo gekocht, sommige laten maken, sommige zelf in elkaar gezet en beschilderd – staan uitgestald in een grote vitrine die tevens als tussenmuur dient in het gedeelde bedrijfspand. ,,Dus wie hier binnenstapt voor welk bedrijf dan ook, staat gerust minutenlang naar deze muur te staren. Van bankdirecteur tot buitenlandse klant.” En dat maakt Ber, die uit Waddinxveen komt, best wel een beetje trots.

‘Succes, je hebt er nog drie’

Al vanaf dat Ber in zijn kinderstoel aan tafel bij zijn ouders zat, is hij gefascineerd door grote vrachtwagens. ,,Dan gebruikte ik mijn bord als stuur, weet je wel. Mijn pa was vrachtwagenchauffeur. Ik vind het nu nog steeds machtig om zo’n grote wagen in de kruipen en ermee rond te rijden.”

Hij werkt al zijn hele leven met betonmixers. ,,En ik heb met alle nieuwe wagens die door Mulder op de markt zijn gebracht – en dat zijn er nogal wat – met de eerste vracht beton meegereden.” Hij zat ruim 40 jaar op de servicewagen. ,,Klanten helpen met kapotte mixers, op alle tijden. En dat is écht op alle tijden, want als je niet snel een defect repareert, wordt het beton in de machine hard en dan heb je nog veel meer schade.”

Verjaardagen – ook die van zijn kinderen – werden dus echt wel eens onderbroken. En dat begrijpt zijn gezin heus wel: ,,Maar ik zie ook wel dat er meer op de wereld is.” Ber heeft vier kinderen. ,,Toen de oudste uit huis ging bij ons, zei ik tegen mijn vrouw: ik heb niet echt van die meid kunnen genieten. Ze zei toen: je hebt er nog drie, succes.” Zijn kinderen hebben inmiddels ook alweer kinderen. En Ber is van plan van hun levens nog iets meer mee te krijgen. ,,Ik ga nu ook wel even iets anders doen, ja.”

Ik zie ook wel dat er meer op de wereld is

Een beetje dan. Want Ber is zeker niet van plan om – net als veel van zijn leeftijdsgenoten – op de bank te gaan zitten niksen nu hij mág stoppen met werken en helemaal pensioenrijp is. ,,Dat is helemaal niks voor mij, joh.” Als een soort leermeester blijft hij nog aan het werk bij Mulder, een paar dagen in de week.

Het geheim van een goed huwelijk

En als hij daar niet mee bezig is, dan heeft hij thuis ook nog een mooie verzameling modeltreinen. ,,O, dat zijn er ontelbaar veel. Ik heb er meer dan er vroeger in de speelgoedwinkel stonden. Het is allemaal echt uit de klauwen gelopen. Mijn vrouw zegt: je dat zoek je maar uit. Ik geef haar ook alle vrijheid hoor. Je moet toch allebei je eigen weg vinden, elkaar niets opleggen. Dat is het geheim van een huwelijk.”

Bron: https://www.ad.nl/werk/al-zijn-hele-leven-werkt-ber-66-met-deze-toys-for-boys-pensioen-helemaal-niks-voor-mij~adb249db/