‘Er stroomt Mulderiaans bloed door mijn aderen’

Published by HansStok on

Maar liefst 50 jaar trouwe dienst en een onbegrensde passie voor betonmixers. Een dergelijke loyaliteit en betrokkenheid kan gerust een zeldzaamheid genoemd worden. Op 10 augustus 1971 begon Ber Hofman (66) te werken bij Mulder Europe, een toonaangevend producent van betonmixers en beton centrales. In die halve eeuw dat Ber in vaste dienst is geweest bij Mulder Europe zijn meer dan 10.000 betonmixers gebouwd en afgeleverd. Ber kent ze nagenoeg allemaal.

Ter ere van dit bijzondere jubileum en het gegeven dat Ber dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, vond aanvang november bij het evenementencentrum Flora in Boskoop een ‘voorlopige’ afscheidsreceptie plaats. Want aan definitief stoppen denkt Ber nog niet. Hij beschikt nog over voldoende energie en motivatie om verder te gaan. Hij blijft daarom oproepbaar. “Ik heb het nog erg naar mijn zin hier en wil nog graag dienstbaar blijven voor het bedrijf en mijn kennis en kunde overdragen aan de jongere generatie. Het is nu aan hen om zich te ontwikkelen. Ik ga zeker meer genieten van mijn familie, maar als Mulder Europe mij nodig heeft, ben ik er.

Mijn hart gaat nog altijd sneller kloppen bij het zien van één van onze betonmixers. Dit bedrijf heeft mij de kans gegeven veel te mogen leren. En dat heb ik altijd met heel mijn hart en ziel gedaan. En het is juist die passie die ik graag wil doorgeven.”

De fascinatie voor de betonmixer ontstond bij Ber reeds op de middelbare school. Vanuit zijn klas keek Ber direct op het bouwterrein van Mulder. Elke dag weer zag hij die mooie betonmixers voorbij rijden. Hij kon hun aantrekkingskracht nauwelijks weerstaan. Voor de toenmalige 16-jarige Waddinxvener stond het daarom als een paal boven water dat hij na afronding van zijn opleiding aan de technische school in Gouda, zich onmiddellijk ging opgeven voor de bedrijfsopleiding van Mulder. Ber volgde daarmee het voorbeeld van zijn zes jaar oudere broer Janus, welke ook een mooie onderscheiding kreeg.

Een dag leren, vier dagen werken. Bijna een decennium lang was Ber Hofman actief als monteur en leerde hij alle technische kneepjes van de verschillende betonmixers. Met deze technische kennis als bagage koos hij er in 1980 voor om op de servicewagen van Mulder Europe plaats te nemen. Anno 2021 kijkt hij terug op een fantastische periode. “Wij zijn 24/7 bereikbaar om pechgevallen op te lossen. Tegen een gestrande vrachtwagen met betonmixer kun je moeilijk zeggen: ik kom morgen wel. Dan is het beton keihard geworden en is er sprake van een enorme schade. Elke dag was anders, en dat maakte mijn werk juist zo uitdagend. Je moet niet alleen technisch heel wat in huis hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen, je moet ook over goede sociale vaardigheden beschikken en stressbestendig zijn.”

De servicewagen van Mulder Europe is voor Ber Hofman in die veertig jaar een soort verlengstuk van thuis geworden, een tweede huis. “In 1998 werd de familie Van Aalst eigenaar van Mulder Europe en verhuisden we naar Dordrecht. De familie was voor ons als personeel geen onbekende omdat opa Van Aalst altijd een betoncentrale heeft gehad en klant was bij ons. Gert van Aalst, de vader van onze huidige directeur Wijnand van Aalst, heeft het bedrijf toen bewonderenswaardig door deze moeilijke periode heen geloodst. Hij is onze redder geweest en heeft ervoor gezorgd dat we een gezonde bedrijf geworden zijn”

De afgelopen twintig jaar zijn in de beleving van Ber voorbij gevlogen. En hij is er trots op aan de wederopbouw van het bedrijf te hebben mogen meewerken. “Samen hebben we onze schouders eronder gezet, en samen hebben we Mulder Europe weer als een van de marktleiders op de kaart van betonmixer producenten gezet.”

Inmiddels is het bedrijf onder leiding van Wijnand van Aalst een moderniseringstraject ingeslagen en wordt er dankzij de ontwikkeling en introductie van de inmiddels gepatenteerde elektrische betonmixer koers gezet richting een duurzame toekomst. Zolang Ber Hofman daartoe geestelijk en fysiek in staat is, kan het management op zijn ondersteuning rekenen.